Školske naočale za virtualnu stvarnosti (VR)

Virtualna stvarnost (en. Virtual Reality – dalje u tekstu VR) je prividna simulacija okoline i svih popratnih interaktivnosti uz pomoć računala. Kompletom posebnih perifernih komponenata i programa je omogućen prividan, VR boravak gdje postoji mogućnost kretanja i zapažanja okoline. Pojedini umjetni okoliš će se sastojati od trodimenzionalnog (3D) prikaza likova gdje je moguće uspostaviti usklađenost pokreta, pa čak i izraza lica likova povezivanjem računala i korisnika treće strane. Stoga pronalazimo jedan od odličnih primjera takve cjeline, a to je edukativni ClassVR uređaj.

Što su to ClassVR naočale?

ClassVR je prvo potpuno VR rješenje posebno oblikovano za škole. ClassVR se sastoji od samostalnog uređaja – naočala, intuitivnih postavki za geste, ogromnu biblioteku sadržaja i upravljivi učiteljski portal. Samo neke od omiljenih ideja su prikupljene ka ostvarenju svrhe uvođenja i spajanja prividne VR i proširene stvarnosti (en. Augmented RealityAR) u učionici, zasnovane na onome što učitelji u školama, fakultetima i sveučilištima svakodnevno postižu sa svojim učenicima i studentima. ClassVR ima bogat niz mogućnosti sa svrhom spajanja zabave i učenja. Kako bi efikasno privukao učitelje i učenike u svijet učenja, virtualna stvarnost je podijeljena u više predmeta.

Glavnih 10 načina korištenja ClassVR naočala u učionici

1. Oživljavanje fizičke geografije

Panorama slike u 360° okruženju su savršene ne samo kako bi zainteresirale učenike, već i povećale pozornost na detalje reljefa koje bi u suprotnom propustili.

2. Dolazak u dodir s emocijom i empatijom

Video zapisi 360° okruženja nude zapanjujuću priliku učenicima da prožive tuđe iskustvo. Ovo ponajviše koristi starijim učenicima jer im daje uvid u situacije koje inače ne bi nikada mogli iskusiti. Primjerak simulacije je hodanje ulicama rastrganim ratom uz popratni govor.

3. Progledajte unutar tijela

Proširena stvarnost (AR) stvara lakoću uvođenja anatomije u učionicu na siguran način. ClassVR uređaji sadrže prednju kameru i aplikaciju za proširenu stvarnost (ARC app). Takvim se načinom učenici mogu približiti kucajućem organu srca, jednostavno gledajući radne listove. 3D likovi savršeno prikazuju organe u sustavima koji omogućuje rad naših tijela.

4. Iskustvo drugih kultura

Ponekad su svakodnevne stavke života ono što je ključno za razumijevanje kultura različitih od naše. Naučit ćete po čemu se razne kulture razlikuju, a po čemu se ističu od drugih.

5. Pogled iz bliza

Proučavanje i pregledavanje stvari u blizini može ponekad biti otežano. Prikazni primjeri mogu biti pokretni dijelovi motora, hijeroglifi ili sarkofag.

6. Otključajte potencijal pismenosti učenika

Naročito moćno kod mlađih učenika ili onih s dodatnim potrebama. Učenički jezik opisivanja dolazi do izražaja prirodnije kada se usredotoči na sliku ili okolinu. Pogledajte primjer kako su učenici Pionirskih škola drastično poboljšali vještine pisanja!

7. Zainteresirajte učenike u tematiku umjetničkih djela

Prividna (VR) i proširena (AR) stvarnost nude učiteljima fantastične načine za podučavanje umjetnosti u školama i na fakultetima. Ogledni primjerci su držanje i proučavanje raznih umjetničkih djela, kao npr. “Mislilac” autora Auguste Rodina. Predmete je moguće okretati u potpunosti, te tako vidjeti svaki kut detaljnog 3D lika.

8. Postavljanje teme na nezaboravan početak

Potaknite učenike na učenje i suradnju početkom tematske aktivnosti u VR i AR tehnici.

9. Ohrabrivanje učenika za dodavanje vlastitog sadržaja

Sustav je izrađen tako da podržava rad sa standardnim datotečnim vrstama. Stoga će vaši učenici moći iskusiti veselje slikanja fotografija ili snimanja videa u 360° panoramskom okruženju. Kako bi VR sadržaj bio izveden na još lakši način, pratite prostore ClassVR službenih stranica za kameru učionice ClassCam koja dolazi uskoro!

10. Podizanje aktivnosti učenika na sljedeću razinu

VR je fenomenalan alat koji pomaže učenicima s dodatnim potrebama. ClassVR se upravlja osnovnim gestama koje mogu naučiti kako učenici tako i odrasli. Mogućnost lake pohrane sadržaja čini ClassVR savršenim za one učenike koji trebaju priliku za prilagodbu novom okolišu. Uređaj s programskim paketom se može koristiti i za planiranje izleta, snimanje fotografija u panoramskoj tehnici od 360°.

ClassVR Pionirska Osnovna Škola Penybont

Virtualna stvarnost u obrazovanju

Virtualna stvarnost (VR) može dostaviti iskustva i interakciju za učenike koja nisu praktična ili moguća u stvarnosti. Unaprjeđenje i proširenje iskustva učenja je u srcu onoga što virtualna stvarnost može ponuditi svojim učenicima. To je moguće zahvaljujući najmoćnijoj tehnologiji koja može pomoći izmijeniti način na koju učimo zauvijek.

Bolje pamćenje naučenog

Virtualna stvarnost pruža jednu od najvažnijih stavki učenja koju niti jedna tehnologija može dostići. Prema stošcu iskustva, Edgar Dale je teoretizirao da upamtimo oko 10% onoga što pročitamo, dok 90% iskusimo sami na vlastitoj koži. Virtualna stvarnost (VR) samostalno olakšava pamćenje pročitanog sadržaja na najvišoj mogućoj razini.

Portal ClassVR

Kako bi se olakšao rad u zauzetoj učionici, ClassVR portal pruža jednostavno korištenje alata potrebnih za suradnju, zapanjujuća tehnologija može dostaviti uzbudljivo i pouzdano iskustvo za vas i vaše učenike. Kontrolna ploča na portalu će omogućiti lagan pristup i upravljanje VR uređaja, kao i učionice.

ClassVR sadržaj

Uređaj ClassVR pruža sav potreban hardver, softver, alate, priručnik s uputstvima za vježbanje i podrška potrebnu za postavljanje prividne VR stvarnosti u učionici. ClassVR paketi se sastoje od sljedećih stavki: