Prvo što moramo napomenuti jest kako se kod dijela ljudi ustalio naziv pametne ploče, dok kod drugih interaktivne ploče. U suštini je riječ o istom komadu opreme. „Pametna ploča“ je dobila takav naziv jer je „pametnija“ od obične školske ploče. Tako ćete primjerice ići kupovati interaktivnu (bijelu) ploču a reći ćete da trebate pametnu ploču – u konačnici pričamo o istom proizvodu.

Što su interaktivne ploče, a što interaktivni zasloni?

Interaktivna ploča (eng. interactive white board), je ploča bijele površine koja na sebi ima senzore pomoću kojih bilježi što se na nju zapisalo. Kako bi uistinu bila interaktivna, za nju je potrebno kupiti i projektor koji će na nju projicirati sliku. Ploča se spaja na računalo te putem nje upravljate njime kao da koristite miš ili još bolje, dlanovnik (tablet).

Ovdje valja napomenuti da treba izbjegavati obične projektore. Predlažemo koristiti short-throw ili ultra short-throw projektore koji se montiraju iznad ploče te se na taj način ne pojavljuje sjena od osobe koja stoji kao kod običnih projektora. 

Infracrvene interaktivne ploče

Same ploče u svojim kutovima sadrže optičke kamere pomoći kojih prate što se na njih piše. Upravo zbog toga po ploči možete pisati olovkom za interaktivne ploče, odnosno samo prstima. Kada je projektor isključen, ploču možete koristiti kao svaku drugu bijelu ploču (whiteboard) i pisati po njoj s markerom za bijele ploče.

Velika prednost interaktivnih ploča jest što možete pohraniti sve bilješke koje ste na njoj pisali tijekom sata i zatim ih poslati svojim učenicima putem elektroničke pošte.

 

Interaktivni zasloni

Interaktivni zaslon ili eng. display je uređaj poput velikog ekrana ili televizora koji u sebi ima ugrađene senzore za dodir.

Zasloni dolaze sa ugrađenim računalom koje možete koristiti poput monitora s dodirnom tehnologijom i prikazivati na njima multimedijski sadržaj. Primjerice razne aplikacije poput Mozabooka. Ta računala su pogonjena Android ili Windows operacijskim sustavom. U svakom trenutku možete odabrati želite li na njoj prikazivati radnu površinu svog računala ili onu ugrađenog.

Zašto se odlučiti na nabavku ovakve tehnologije?

  • Napredni način prikazivanja multimedijskog sadržaja – prezentacije, video sadržaji i sl.,
  • Možete pohraniti sve lekcije koje ste zapisali na ploči i podijeliti s kolegama i učenicima,
  • Putem Mozabooka možete prikazati veliku količinu interaktivnog sadržaja prilagođenog za škole,
  • Dostupni su razni alati za različite predmete poput digitalnog ravnala i šestara za crtanje na satu matematike.
  • Povećava se pažnja učenika
  • Nastava postaje dinamičnija i zanimljivija i jednostavnija